Ako skontrolovať nastavenie súkromia v službe Google

Zabezpečenie Google účtu titulná fotografia

Ľudia sú čoraz opatrnejší a citlivejší, pokiaľ ide o ich osobné údaje. Dotklo sa to aj veľkých technologických spoločností, ktoré čelia v poslednej dobe väčšej kontrole nielen zo strany úradov, ale aj samotných používateľov.

Google preto v posledných rokoch predstavil nové funkcie ochrany osobných údajov v snahe zvýšiť transparentnosť v zaobchádzaní s dátami s cieľom navrátiť kontrolu späť do rúk používateľov.

Každá online služba poskytuje nastavenia súkromia, v ktorých si môžete zvoliť úroveň zabezpečenia vašich dát. Keďže najrozšírenejšou službou, ktorú využíva v nejakej forme  či na nejakom zariadení väčšina Slovákov, je práve Google, pozreli sme sa detailne práve naň. Čo môžete urobiť preto, aby vaše dáta zostali v bezpečí?

Ako zvýšiť ochranu súkromia vášho účtu?

V nastaveniach nájdite nástroj Kontrola súkromia. Tento nástroj vám v niekoľkých jednoduchých krokoch umožní spravovať vaše údaje na rôznych platformách prevádzkovaných spoločnosťou Google. Spoločne sa pozrieme na tie najhlavnejšie.

Aktivita na webe a v aplikáciách

Keď je táto možnosť zapnutá, Google ukladá vašu aktivitu prehliadania. Rovnako ukladá vašu aktivitu v lokálnych aplikáciách, v ktorých ste cez svoje Google konto prihlásený. Pokiaľ používate webový prehliadač Chrome, ten uchováva veľmi podrobnú históriu vašich vyhľadávaní a online aktivít. Ak máte smartfón s operačným systémom Android, zaznamenáva aktivitu v aplikáciách, ktoré ste používali, ako aj presný čas, kedy ste ich používali.

Pokiaľ si neželáte zaznamenávanie týchto aktivít, môžete túto možnosť úplne vypnúť. Google tak nebude zaznamenávať vašu históriu prehliadania (neznamená to, že váš poskytovateľ internetu nebude vedieť, čo prehliadate), aktivity vykonávané v aplikáciách a zariadeniach, ani vaše hlasové a zvukové záznamy.

Získajte aktuálne informácie o bezpečnosti na internete. Prihláste sa na odber nášho newslettra.

Ďalšou možnosťou je pravidelné vymazanie histórie. Môžete to robiť ručne alebo si nastaviť automatické odstránenie každé 3 či 6 mesiacov.

Ak surfujete na webe a nie ste prihlásený do služieb Google, aj tak by ste mali tieto nastavenia skontrolovať. Odporúčame to urobiť v každom prehliadači a na každom zariadení, ktoré používate. Tieto nastavenia sú totiž prepojené so súbormi cookies, ktoré sú uložené v každom prehliadači a nemusia sa nevyhnutne spárovať s konkrétnym účtom.

História vašej polohy

Ak je táto možnosť zapnutá, Google zaznamená vašu polohu, aj keď momentálne nepoužívate žiadnu službu Google. Okrem toho vytvára mapu všetkých miest, kde ste boli so zariadeniami, na ktorých používate ich služby. Táto funkcia je užitočná napríklad pri vyhľadávaní na Google mapách.

Pokiaľ si neželáte zaznamenávanie polohy, môžete túto funkciu kedykoľvek pozastaviť alebo vypnúť. To však neznamená, že údaje, ktoré už boli zhromaždené, sa automaticky odstránia. To musíte urobiť manuálne na časovej osi Google máp.

História Youtube a to, čo zdieľate

Keď je táto možnosť zapnutá, Google ukladá všetky informácie o videách, ktoré sledujete, ako aj históriu vyhľadávania na YouTube. Po prihlásení si YouTube zapamätá, kde ste prestali pozerať videá, alebo na základe vašej histórie poskytne odporúčania na videá, ktoré by sa vám mohli páčiť.

Pokiaľ si neželáte zaznamenávanie týchto aktivít, môžete opäť jednoducho túto funkciu pozastaviť a vymazať históriu vášho vyhľadávania.

Pri platforme YouTube často ľudia zabúdajú, že nejde len o web s videami, ale o plnohodnotnú sociálnu sieť. Mali by ste preto uskutočniť bezpečnostný audit vašich príspevkov,  informácií v profile,  ako aj nastavenia súkromia viditeľnosti vašich zoznamov videí.  

ESET Mobile Security produktový banner

Nastavenie reklám

Možnosť Nastavenia reklám vám bohužiaľ neumožňuje vypnúť zobrazenie reklám.  Avšak, máte možnosť  meniť typy zobrazovaných reklám na základe vašich záujmov, veku, pohlavia a ďalších informácií, ktoré Google o vás na základe vašej aktivity zhromaždil.

Pamätajte na to, že ak vypnete prispôsobenie reklám, budete dostávať všeobecné reklamy, a nie reklamy, ktoré môžu vzbudiť váš záujem. Taktiež sa vám môže vo výsledkoch vyhľadávania zobraziť viac reklám. Ak chcete obmedziť počet zobrazených reklám, lepšou voľbou je doplnok AdBlocker v prehliadači.

Záver

Po prečistení vašej digitálnej stopy v službách Google je čas budovať ďalšiu a zodpovednejšiu digitálnu stopu. Hovorí sa, že ak niečo zverejníte na internete, nemôžete to už vziať späť. Aj keď niečo spätne odstránite, existuje šanca, že sa ľuďom príspevok stále zobrazí, alebo z neho niekto spravil screenshot, prípadne bude vedieť dohľadať, čo si prezerali.

Rovnako nezabúdajte na to, že vymazané ešte neznamená zabudnuté. Väčšina sociálnych sietí umožňuje archiváciu príspevkov, takže v skutočnosti nikdy nezmiznú.


Zdroj: Amer Owaid, WeLiveSecurity